Jonas Lundqvist – Sorgetornets spejare – album out now

Jonas Lundqvist’s 6th solo album is out today. An condensed look on the aftermath, the consequences and the loneliness.

Jonas Lundqvists nya album ”Sorgetornets spejare” rymmer P3-favoriterna ”Järtecken” och ”En liten pojke” men också en intention att synliggöra sig själv under en period präglad av förlust.
– Både som människa och artist har jag gått så mycket på impuls. Vilket kan vara kul så länge saker går i ens riktning, men visar sig mindre bra när du möter sorg eller andra motgångar, säger han.

Artist: Jonas Lundqvist
Album: Sorgetornets spejare
Släppdag: 6 september

Spotify: https://open.spotify.com/album/5d7FRhQCWZA2w7imnObJR3?si=32ccGwXuQgOtwljnY3voZA
Bandcamp: https://jonaslundqvist.bandcamp.com/album/sorgetornets-spejare

Köp vinylen: https://adrian-recordings.myshopify.com/products/jonas-lundqvist-sorgetornets-spejare

”Kom ska jag visa dig vägen
Vägen till ett annat, annat liv”

Där Jonas Lundqvists förra album ”Den okända floden” (2022) var en självutlämnande temaskiva om att förlora sig själv och sin familj – den man kommer ifrån och den man skaffat – kan ”Sorgetornets spejare” beskrivas som dess efterspel. Fortsättningen. Konsekvenserna. Ensamheten.

Eller, så här: bara för att du gör en skiva om något betyder det inte att du är klar med det och kan gå vidare. Särskilt om du i hög grad fortfarande befinner dig mitt i det. Att lyssna på Jonas skivor innebär över huvud taget
att uppleva en ständigt pågående levnadsteckning.

Med ”Sorgetornets spejare” vill Jonas Lundqvist framför allt synliggöra sig själv under en period präglad av sådant som inte längre finns kvar – nära anhöriga, kärleken, ett sammanhang – men ändå tenderar att dröja sig kvar.
– Både som människa och artist har jag gått så mycket på impuls, inte tänkt efter, aldrig haft någon impulskontroll. Vilket kan vara kul så länge saker går i ens riktning, men visar sig mindre bra när du möter sorg eller andra motgångar.

I ännu högre grad än föregångarna är nya albumet komprimerat, en hårt knuten näve av uppgörelse och koncentration. Här finns de P3-listade singlarna ”Järtecken” (som Jonas framförde hos Bergfeldt) och ”En liten pojke”. Här finns den Madchester-minnande ”Förvirrad varg”, närmast Gun Club-dramatiska ”Liljekonvalj” och öppningsspåret ”Änglarna” som öppnar dörren till nya ljudvärldar. Här finns annat som både styrker och motsäger bilden vi har av Jonas Lundqvist. Oavsett vilket strävar han och musiken alltid framåt, framåt.
– Jag märker alltmer att det är väldigt få människor ur min generation som fortfarande tycker musik är någonting viktigt, säger han. Det var några år i ungdomen som du var en del av någonting. Så ska du alls fortsätta med det krävs det att du rättfärdigar det genom att göra grejer som är sanna och jävligt bra.

01 Änglarna
02 En liten pojke
03 Liljekonvalj
04 Sorgetornets spejare
05 Förvirrad varg
06 Järtecken
07 Land i sikte
08 Mitt hjärtas ord

Producenter:
David Wikberg, Jacob Douglas, Billy Cervin, Nicole Sabouné
Mixare:
Simon Nordberg, Michael Ilbert
Musiker:
Jonas Lundqvist, Gabriel Runemark, Theo Stocks, David Wikberg, Jacob Douglas, Sibille Attar, Nicole Saboune, Billy Cervin

Om Jonas Lundqvist:
Från början av 90-talet till 2004 medlem i Bad Cash Quartet. Har släppt fem svenskspråkiga soloalbum och ett på engelska (som Jonas Game). Senaste skivan ”Den okända floden” följdes av en triumfartad turné som bland annat inkluderade två utsålda gig på Pustervik i Göteborg och 1500 sålda biljetter till Fållan i Stockholm. Jonas gjorde också en sommarturné som innefattade stopp på Way Out West i Göteborg och Trädgården i Stockholm.

Pressbild: https://www.dropbox.com/s/4evx620wruikoa9/Jonas-Lundqvust_Foto-Jimmy-Backius.jpg?dl=0
Foto: Jimmy Backius