bob hund

Bob Hund släppte den 10 maj sitt nionde album. Det legendariska bandet har haft en central plats på den svenska rockscenen sedan början av 90-talet och med “0-100” fortsätter de sin tradition att skapa medryckande musikaliska verk med oväntade vändningar. Albumet innehåller bland annat den hyllade singeln “Vi är såå lyckliga som bara olyckliga människor kan bli” och flera låtar där publiken är med som en sjunde bandmedlem, inspelade på Orionteatern i Stockholm tidigare i vintras. Redan nästa vecka kommer publiken få möjlighet att framföra sina insatser live när Bob Hund ger sig ut på lång turné. Första spelningen äger rum torsdag den 15 maj i Oslo, därefter kommer de bland annat till Göteborg, Kalmar, Stockholm, Borlänge och Malmö.

Musik. Demokrati. Hållbarhet. 0-100.
I slutet av mars släpptes “Vi är såå lyckliga som bara olyckliga människor kan bli”, den första singeln från nya albumet. Låten beskrevs som “superb” av Hufvudstadsbladet och hyllades av Aftonbladet som konstaterade att det inte alltid går att avgöra om Bob Hunds låtar “ska tolkas som lyckliga eller olyckliga. Lyssnarens sinnestillstånd får bestämma”. Nu kommer Bob Hunds nionde album “0-100” med resterande nio låtar.

– Vi vill att b-a-n-d-e-t Bob Hund ska höras på nya albumet. I sedvanlig ordning innebär det en något spretig skiva, som ingen i bandet är 100 procent nöjd med. Den demokratiska processen är förskräcklig, men viktig att värna, säger Conny Nimmersjö i Bob Hund.

– Det är som att demokrati, precis som grupparbetet i bandet, är en process där ingen får som de vill på kort sikt. Men det är så det ska vara. Vår hållbarhet som band har uppstått som en biverkning av att vi aldrig kan bestämma oss i tid. Eftersom vi försöker praktisera ett demokratiskt grupparbete blir alla beslutsprocesser långsamma och därmed hållbara, förklarar sångaren Thomas Öberg.

I flera av låtarna på albumet deltar publiken med handklapp och körer som spelades in under konserter på Orionteatern i Stockholm i början av året. För att idén skulle lyckas var bandmedlemmarna tvungna att skriva låtar som kunde leda till allsång första gången publiken hörde låtarna.
– Det var oerhört påfrestande på alla sätt och vis. Det är nog första och sista gången det sker. Men publiken är bra, bättre än oss på flera ställen, säger Thomas Öberg.

Till slut, efter den krävande demokratiska processen i bandet där alla ska vara inblandade, blev resultatet lyckat.
– Inspelningskonserterna på Orionteatern är vår bästa idé på länge. Några av låtarna vi spelade där är Bob Hund-klassiker redan innan de getts ut, säger Conny Nimmersjö.

Låtlista “0-100”
1. 0-100
2 Enhörning med 2 horn
3. Vi är såå lyckliga som bara olyckliga människor kan bli
4. Många bollar i elden
5. Impopulärmusik
6. Så glad 1 gång
7. Fallfrukt
8. Mamma, din jord
9.  Om du gillar oss
10. Vårt lilla hörn av er värld

Artist: Bob Hund
Albumtitel: “0-100”
Releasedatum: 10 maj 2019
Text och musik: Bob Hund
Producent: Bob Hund
Medproducenter: György Barocsai och Kalle Gustafsson Jerneholm
Mixning: György Barocsai
Mastring: Hans Olsson Brookes
Label: Adrian Recordings

Efter livedebuten i början av 90-talet spreds snabbt ryktet i Musiksverige om Bob Hunds röjiga spelningar och explosiva, egensinniga låtar. Sedan dess har bandet haft en central plats på den svenska rockscenen.

Bob Hund består av Thomas Öberg, Johnny Essing, Conny Nimmersjö, Mats Hellquist, Jonas Jonasson och Christian Gabel. Sex individer som inte passar in men som passar ihop. De skapar musik där verkligheten speglas i all sin vackra skevhet och de gör det tillsammans.

Att ständigt vrida och vända på förväntningarna och utmana sig själva är antagligen en av förklaringarna till hur Bob Hund lyckats med konststycket att vara betydelsefulla under nästan 30 år. Få band har visat en sådan förmåga att slå an en sträng i nya generationer lyssnare.

Bob Hund har släppt nio renodlade album och skapat klassiska låtar som “Nu är det väl revolution på gång?”, “Istället för musik: förvirring”, “Tralala lilla molntuss”, “Blommor på brinnande fartyg” och “Ett fall och en lösning”. Med finurliga och träffsäkra texter som blandar humor och allvar sätter de fingret på tillståndet i verkligheten. Med trallvänlig, tragikomisk musik som ständigt tar oväntade språng låter de som inga andra.

Minst lika kreativa och egensinniga är Bob Hund i sina möten med publiken och sitt ständiga utforskande av musikbranschens rådande förutsättningar. Genom åren har de bland annat åkt på turné på gymnasieskolor, auktionerat ut sina instrument, lånat utrustning av sina fans, spelat live till stumfilm, låtit fansen rösta fram deras sämsta låt, turnerat med en tatuerare, satt upp såväl egna operor som festivaler och låtit publiken vara med under skivinspelningen. Under 2018 tog Bob Hund över Malmö Lives konserthus för tolv månader med konserter. I huset skapades också en massiv utställning, kurerad av Martin Kann som bland annat gjort alla bandets skivomslag, varav två belönats med Guldägg (“Omslag: Martin Kann” och “Jag rear ut min själ!! Allt ska bort!!!”).

I en värld där rösterna blir fler men karaktärerna färre står Bob Hund ut som en av de tydligaste karaktärerna av alla.

PRESS:

VIDEO: