bob hund

Biography

bob hunds nya album DRÖMMEN ÄR EN RÅVARA / VERKLIGHETEN ÄR EN RAFFINERAD PRODUKT är här!

Efter live-debuten i början av 90-talet spreds snabbt ryktet om bob hunds röjiga spelningar och explosiva, egensinniga låtar. Sedan dess har bandet haft en central plats på den nordiska rockscenen och efter 32 år har vi har nu hunnit fram till bandets 13e album. Men eftersom bob hund sällan gör som alla andra släpps albumet i 2 delar. Först ut var A-sidan DRÖMMEN ÄR EN RÅVARA som gavs ut den 26 januari och 9 idag släpps B-sidan VERKLIGHETEN ÄR EN RAFFINERAD PRODUKT.

Bob hund består av Thomas Öberg, Johnny Essing, Conny Nimmersjö, Mats Hellquist, Jonas Jonasson och Christian Gabel. Sex individer som inte passar in men som passar ihop. De skapar musik där verkligheten speglas i all sin vackra skevhet och de gör det tillsammans. Denna gång har de även blandat in ytterligare en kreativ kraft. På gott och ont har Per Sunding, från popbandet Eggstone, producerat – ett geni på ljud, en katastrof på deadlines.

bob hunds allra första skivor spelades in i legendariska Tambourine Studios i Malmö tillsammans med just Per Sunding. Inför nya albumet klev bob hund återigen över tröskeln till den gamla tegelbyggnaden.

Första gången bob hund mötte Per var 1993. Då spelade de in en halvtimmes musik på 27 minuter. Då var alla låtarna djupt inristade i både muskelminne och benmärg. 30 år senare var varje låt som en liten gåta de gemensamt försökte lösa, och den här gången kunde en halvtimmes musik ta 28 dagar att spela in.

”Vi var omöjliga på den tiden. Producenten fick ett blankt NEJ på det ödmjuka förslaget att addera minsta lilla tamburin i en enda refräng – nu har vi bett på våra bara knän om tamburiner i alla refränger, men nu var det producentens tur att säga NEJ.” säger Thomas Öberg orkesterns vokalist. All popmusik kräver ett blankt NEJ lite då och då. Detta ledde tyvärr till att låtarna tog en evighet att slutföra.

Låtarna på skivan har gått omvägar och irrat runt ett bra tag innan de äntligen fått sin fulländade form. Vissa låtar sträcker sig långt tillbaka i tiden, andra frön såddes alldeles nyss.

Riffet i singeln ”Nu har du gått för långt” är tex så komplicerat att det tog medlemmarna 25 år att lära sig, men nu när låten äntligen är klar är den så vass att “Upp, upp, upp, ner” framstår som en mjuk ballad i jämförelse.

Vissa av låtarna skrevs redan innan ”BOBHUNDMUSIKAL”, en föreställning som framfördes på Helsingborgs Stadsteater 2020 och som sedan utvecklades till den förställning som heter ”Den overkliga sanningen om bob hund” som bandet turnerat med under våren. Låtarna gavs sedan till Per Sunding, som inte sett eller hört vare sig musikalen eller föreställningen och hans uppgift var att göra bob hund-låtar av dessa primadonnor till melodier. Till att börja med slängde han allt och kokade ner dem till skelett innan han tillsammans med bandet, började bygga upp dem igen.

”Dessa melodier har nu blivit så förändrade att inte ens deras mamma skulle känna igen dem idag.” säger Thomas.

Det har varit en process som tagit orimligt långt tid. Det finns egentligen ingen godtagbar anledning till denna utdragna process och vill ni ha svar får ni fråga bandet, men ett svar på frågan kan faktiskt vara denna Per Sunding, men det kan också handla om gitarrekvilibristen John Essing som har haft jouren och vakat över inspelningens alla moment och kvalitetssäkrat produkten från första tonen till den sista, under dryga två års tid. Trots det är han totalt överraskad av slutresultatet. ”Det har inte varit lätt”, säger Jonny.

Vissa andra låtar känner bara sina musikalkompisar ytligt och tillkom senare. Det är ett lapptäcke. Processen har dock burit den frukten att låtarna är fyllda av små överraskningar, hemligheter och godbitar som man bara undan för undan upptäcker. Det är en förunderlig, spännande och unik väld att kliva in i, även för ett luttrat bob hund-fan.

Med på albumet finns också deras cover på The Stooges “I Wanna Be Your Dog”. På svenska, i deras version “Din hund”. ”Skräpig, värdig och svängig” som Jonas Jonasson uttrycker det.

bob hund hade äran att framföra låten för Iggy Pop då han tilldelades Polar Music Prize i Stockholm. För bob hund-fans är det välkänt att de har spelat den många gånger live genom åren. Men av ren eufori bestämde de sig nu för att också göra en studioinspelning och kryddade den med en rejäl dos influenser från Bo Diddley till preparerad flygel enligt John Cages speciella instruktioner. Ljudet låter lite som en blandning av skrotupplag och folkmusikstilen Gamelan från Bali.

bob hunds 13:e album släpps alltså i två delar: ”De kommer ömsom hjälpa och stjälpa varandra. bob hund försöker studera ett antal motsatsförhållanden både med stjärnkikare och mikroskop. Vi kommer garanterat att misslyckas med att reda ut begreppen och till slut kommer bob hund antagligen fabricera fler frågor än svar” säger bandets frontman Thomas om det tudelade albumsläppet.

Som alltid blir det upp till bob hunds lyhörda publik att fylla både text och musik med innehåll, men bandet inbillar sig i alla fall att albumet har en rödvit tråd att följa både uppåt och neråt, som på en polkagris.

I sommar fortsätter turnén med både rockkonserter och föreställningar där bob hunds medlemmar utmanar varandra och publiken och vem är det egentligen som stjäl all uppmärksamhet

Bob Hund på turné:

10/6 Tjörn, Skulptur i Pilane

16/6 Horten (NO), Vervenfestivalen

30/6 Landskrona, Teaterparken

8/7 Skillinge, Skillinge Teater

21/7 Helsingborg, Sofiero Gård

28/7 Östersund, Storsjöyran (Den overkliga sanningen om bob hund)

29/7 Östersund, Storsjöyran (Den overkliga sanningen om bob hund)

3/8 Stockholm, Hasselbacken

4/8 Ulricehamn, Uport

11/8 Malmö, Malmö festivalen

12/8 Borgholm, Kackelstugan

26/8 Eksjö, Eksjö Stadsfest

Albumet kommer även släppas på vinyl som ett exklusivt fint dubbelalbum. Omslag och grafik som alltid gjort av Martin Kann. Information om när denna utgåva släpps samt går att förhandsbeställa kommer inom kort.

Producent: Per Sunding

Mastring: Jonas Siöström

Label: Adrian Recordings

 

Press

Photo of bob hund, photo by Henry Moore Selder
Photo of bob hund, photo by Henry Moore Selder
Photo of bob hund, photo by Adrian Recordings
Photo of bob hund, photo by Adrian Recordings

Jukebox

Releases

bob hund DRÖMMEN ÄR EN RÅVARA / VERKLIGHETEN ÄR EN RAFFINERAD PRODUKT (Vinyl) AR12"ar12” 428 / 2023-11-28
bob hund VERKLIGHETEN ÄR EN RAFFINERAD PRODUKT ARWEB420 / 2023-06-09
bob hund R​å​djurs​ö​gon&T​å​rgas ARWEB430 / 2023-05-11
bob hund Stark som en hare (Singel) ARWEB414 / 2023-03-03
bob hund DRÖMMEN ÄR EN RÅVARA ARWEB413 / 2023-01-26
bob hund Nu har du gått för långt! ARWEB395 / 2022-11-30
bob hund din hund ARWEB394 / 2022-06-03
bob hund Det allra näst bästa SRS4774 / 2022-02-10
bob hund BOBHUNDTEATERKONSERT ARWEB350 / 2021-02-19
bob hund BOBHUNDTEATERKONSERT AR12"350 / 2020-12-18
bob hund Reserverat för spöken 2020 ARWEB349 / 2020-10-30
bob hund !MP0PULÄRMUS!K ARWEB319 / 2019-10-02
bob hund 0-100 ARCD307 / 2019-05-10
bob hund 0-100 AR12"307 / 2019-05-10
bob hund Vi är såå lyckliga som bara olyckliga människor kan bli ARWEB301 / 2019-03-22

Videos