bob hund’s new album is now out on vinyl

Today it is the 28th of November, the Tuesday of week 48 and the the festivities begin with Bob Hund finally officially releasing their latest album DRÖMMEN ÄR EN RÅVARA / VERKLIGHETEN ÄR EN RAFFINERAD PRODUKT on vinyl.

Idag är det den 28 november, tisdagen i Helgen v. 48. Idag börjar festligheterna med att bob hund äntligen officiellt släpper sitt senaste album DRÖMMEN ÄR EN RÅVARA / VERKLIGHETEN ÄR EN RAFFINERAD PRODUKT på vinyl. Det har varit en resa men nu är vi framme vid slutdestinationen.

Artist: bob hund
Album: DRÖMMEN ÄR EN RÅVARA / VERKLIGHETEN ÄR EN RAFFINERAD PRODUKT
Släppdag: 28 nov
Bolag: Adrian Recordings
Katalog#: ar12” 428
EAN: 7393210306240

Omslag av Martin Kann
Producerad av Per Sunding
Mastrad av Jonas Siöström

Albumet släpps som dubbel-album med 2 albumomslag och går förslagsvis att inhandla här:
bob hund shop
Adrian Recordings shop

Eller dyk upp på de 2 signeringstillfällen där hela bandet finns samlat för att klottra på konstverket.

Pet Sounds – Skånegatan – Stockholm
29 nov kl 17:00

Bengans – Stigbergstorget – Göteborg
3 dec kl 14:00

Lyssna på hela härligheten här:
Spotify: https://open.spotify.com/playlist/6WDk7adbhxAB6KTSpJX8Mk?si=d8d98c7b009a4959
Tidal: https://tidal.com/playlist/01c23447-8438-4065-bfa7-bd366b972dea

Vad är då detta? Här finns en mini-dokumentär sär bandet berättar om processen;:
https://youtu.be/R4IATkdnTR8?si=8YUTWHLa8x_PUH2g

Vidare spelar de live hela veckan. Mycket är slutsålt men det finns ett fåtal biljetter kvar

30 nov: Stockholm – Slutsålt!
1 dec: Stockholm – Biljetter
1 dec: Stockholm – Slutsålt!
2 dec: Göteborg – Biljetter
2 dec: Göteborg – Slutsålt!
3 dec: Göteborg – Slutsålt!

A
Vilken natt för en dagdröm
Rätten att ropa högst
Nu har du gått för långt!

B
Stark som en hare
Din hund
Lyckokakor

C
Nutidsmaskinen
Kunden har alltid rätt
Rådjursögon&Tårgas

D
Drömmen är en råvara
Otryggheten
Verkligheten är en raffinerad produkt

Efter live-debuten i början av 90-talet spreds snabbt ryktet om bob hunds röjiga spelningar och explosiva, egensinniga låtar. Sedan dess har bandet haft en central plats på den nordiska rockscenen och efter 32 år har vi har nu hunnit fram till bandets 13e album. Bob hund består av Thomas Öberg, Johnny Essing, Conny Nimmersjö, Mats Hellquist, Jonas Jonasson och Christian Gabel. Sex individer som inte passar in men som passar ihop. De skapar musik där verkligheten speglas i all sin vackra skevhet och de gör det tillsammans. Denna gång har de även blandat in ytterligare en kreativ kraft. På gott och ont har Per Sunding, från popbandet Eggstone, producerat – ett geni på ljud, en katastrof på deadlines.

bob hunds allra första skivor spelades in i legendariska Tambourine Studios i Malmö tillsammans med just Per Sunding. Inför nya albumet klev bob hund återigen över tröskeln till den gamla tegelbyggnaden.

Första gången bob hund mötte Per var 1993. Då spelade de in en halvtimmes musik på 27 minuter. Då var alla låtarna djupt inristade i både muskelminne och benmärg. 30 år senare var varje låt som en liten gåta de gemensamt försökte lösa, och den här gången kunde en halvtimmes musik ta 28 dagar att spela in.

”Vi var omöjliga på den tiden. Producenten fick ett blankt NEJ på det ödmjuka förslaget att addera minsta lilla tamburin i en enda refräng – nu har vi bett på våra bara knän om tamburiner i alla refränger, men nu var det producentens tur att säga NEJ.” säger Thomas Öberg orkesterns vokalist. All popmusik kräver ett blankt NEJ lite då och då. Detta ledde tyvärr till att låtarna tog en evighet att slutföra.

Låtarna på skivan har gått omvägar och irrat runt ett bra tag innan de äntligen fått sin fulländade form. Vissa låtar sträcker sig långt tillbaka i tiden, andra frön såddes alldeles nyss.

Riffet i singeln ”Nu har du gått för långt” är tex så komplicerat att det tog medlemmarna 25 år att lära sig, men nu när låten äntligen är klar är den så vass att “Upp, upp, upp, ner” framstår som en mjuk ballad i jämförelse.

Vissa av låtarna skrevs redan innan ”BOBHUNDMUSIKAL”, en föreställning som framfördes på Helsingborgs Stadsteater 2020 och som sedan utvecklades till den förställning som heter ”Den overkliga sanningen om bob hund” som bandet turnerat med under våren. Låtarna gavs sedan till Per Sunding, som inte sett eller hört vare sig musikalen eller föreställningen och hans uppgift var att göra bob hund-låtar av dessa primadonnor till melodier. Till att börja med slängde han allt och kokade ner dem till skelett innan han tillsammans med bandet, började bygga upp dem igen.

”Dessa melodier har nu blivit så förändrade att inte ens deras mamma skulle känna igen dem idag.” säger Thomas.

Det har varit en process som tagit orimligt långt tid. Det finns egentligen ingen godtagbar anledning till denna utdragna process och vill ni ha svar får ni fråga bandet, men ett svar på frågan kan faktiskt vara denna Per Sunding, men det kan också handla om gitarrekvilibristen John Essing som har haft jouren och vakat över inspelningens alla moment och kvalitetssäkrat produkten från första tonen till den sista, under dryga två års tid. Trots det är han totalt överraskad av slutresultatet. ”Det har inte varit lätt”, säger Jonny.

Vissa andra låtar känner bara sina musikalkompisar ytligt och tillkom senare. Det är ett lapptäcke. Processen har dock burit den frukten att låtarna är fyllda av små överraskningar, hemligheter och godbitar som man bara undan för undan upptäcker. Det är en förunderlig, spännande och unik väld att kliva in i, även för ett luttrat bob hund-fan.

Med på albumet finns också deras cover på The Stooges “I Wanna Be Your Dog”. På svenska, i deras version “Din hund”. ”Skräpig, värdig och svängig” som Jonas Jonasson uttrycker det. bob hund hade äran att framföra låten för Iggy Pop då han tilldelades Polar Music Prize i Stockholm. För bob hund-fans är det välkänt att de har spelat den många gånger live genom åren. Men av ren eufori bestämde de sig nu för att också göra en studioinspelning och kryddade den med en rejäl dos influenser från Bo Diddley till preparerad flygel enligt John Cages speciella instruktioner. Ljudet låter lite som en blandning av skrotupplag och folkmusikstilen Gamelan från Bali.

Som alltid blir det upp till bob hunds lyhörda publik att fylla både text och musik med innehåll, men bandet inbillar sig i alla fall att albumet har en rödvit tråd att följa både uppåt och neråt, som på en polkagris.