Debut single – American Airlines from new artist ior

ior is from Gothenburg and plays emotional power pop and is founded by David Fridlund from David & the Citizens. Their debut single “American Airlines” is out now, taken from an upcoming album.

“Det här är låtar om en resa, både fysisk och själslig. Det är en berättelse om att hitta hem, en berättelse om drömmar och längtan, att finna sig själv och att hitta den där stora kärleken.”
– David Fridlund

Artist: ior
Singel: American Airlines
Släppdag: 9 feb

Spotify: https://open.spotify.com/album/5eUxYuUErCJEfA2fLoCMfz?si=hUPWxChaT2ObMJxpxnW4Pg
iTunes: https://music.apple.com/se/album/american-airlines-single/1725465999
Bandcamp: https://ior-gbg.bandcamp.com/track/american-airlines

ior live:
10 feb: Grand – Malmö
4 maj: Adrian Label Night – Reimersholme Hotel – Stockholm

Som en fenix reste sig David Fridlund ur ruinerna av sitt havererade liv i USA där han hamnade för 10 år sedan, då hans band David & the Citizens splittrats med buller och bång. Men en återförenings-spelning med Citizens på Malmöfestivalen vände på hans liv och med ny luft under vingarna återkom han till Sverige för att idag bo i Göteborg.

I ett kreativt rus skapat av den emotionella och fysiska resan tillbaka till Sverige skrev han en mängd låtar, nu på svenska. Genom en bekant fick han kontakt med Daniel, som värvade David och Mathias till bandet och alla drabbades de av den kraft som en poplåt kan ge. Bandet ior va skapat. I oktober 2022 repade de för första gången och inspelningar påbörjades i Januari 2023, i Davids bror Joels Fridlund hus i Skurup. Allt har sedan varligt mixats och editerats av Joakim Lindberg i Studio Sickan i Malmö.

”Den 30 augusti 2022 packade jag en väska, tog min gitarr och lämnade ett 20 år långt förhållande som helt kapsejsat. Jag bodde då i Santa Fe, NM och jobbade i bageriet på Wholefoods market.
Två veckor tidigare hade jag stått på scen med mina gamla vänner i David & the Citizens då vi återförenades för första gången sedan 2006.
Det var en av de utlösande faktorerna till att jag till sist tog det drastiska beslutet att lämna allt, bokstavligen, och åka hem igen.
Jag ville spela musik.
Jag ville ha ett sammanhang, ville andas, ville vara mig själv.

Tankarna snurrade på flyget, livet passerade revy på något sätt.
Santa Fe till Dallas.
Dallas till London.

Jag var fri.
Jag hamnade i Göteborg och skrev American Airlines inom ett par dagar.”
– David Fridlund

ior är från Göteborg och spelar emotionell powerpop och består förutom David Fridlund från David & the Citizens av Daniel Fridlund, David Bergström och Mathias Engwall som återfinns i band som Kid Down, Joel Alme, European Sons, Llawgne, New Moscow mf. “American Airlines” är deras debutsingel och är tagen från ett kommande album.