Emil Jensen combines songs and talk on his new album

Everyone who has seen Emil enthrall his audience live over the years has experienced his completely unique mix of music and poetry, seriousness and comedy, personal and political. Now, for the first time, he is doing the same thing on record, “Än susar skogen – sånger och snack”, a themed album about biological diversity.

Emil Jensen kombinerar för första gången sånger och snack på skiva och i bok.

Artist: Emil Jensen
Album: Än susar skogen – sånger och snack
Släppdatum: 24 november
Bolag: Adrian Recordings

CD/bok: https://adrian-recordings.myshopify.com/products/emil-jensen-an-susar-skogen-sanger-och-snack-bok-cd

Alla som sett Emil trollbinda sin publik live genom åren har upplevt hans helt unika blandning av musik och poesi, allvar och komik, personligt och politiskt. Nu gör han för första gången samma sak på skiva, ”Än susar skogen – sånger och snack”, ett temaalbum om biologisk mångfald, som är både skiva och bok.

– Jag ville göra ett album som helt och hållet genomsyrades av det mest angelägna, det snillrika livet på jorden. Som en påminnelserapport bland alla larmrapporter.

Texterna och musiken blir en resa bland olika livsformer, om svampars samarbetsförmåga, om en flod som fått egna rättigheter, om trädens kärleksliv, om vad en bardval är värd och om hur plankton kan vara en livsstil.

Men det handlar också om det djupast mänskliga, om våra egna tillkortakommanden – om hur vi ångrar alla bad vi aldrig tog, om när Emils mamma skulle röntga hjärnan och var orolig för att de inte skulle hitta något överhuvudtaget, om pappans stroke som en storm på öppet hav. För, som Emil själv konstaterar på ett av albumets spår – oavsett om det handlar om våra vindlande hjärnor eller vår kära planet, behöver vi bli påminda om att häpna över det vi faktiskt har, om allt det där som vi så gärna vill ha kvar.

Förra sommaren gjorde Emil hela sin turné per cykel, 400 mil med gitarren i lådan och 36 spelningar från Vita Bergen i Stockholm ner till Malmö, upp till Way out west och norrut, som en personlig manifestation för klimat och miljö. Emils livslånga engagemang avspeglar sig återkommande på skivan, som i låten ”Egendom är stöld” i vad Emil själv kallar ”en punklåt i fårakläder”, eller när han myntar nya begrepp som ”ängkriminalitet” i ”Tänk om det finns liv” – en monolog i ljudlandskap som binder samman det talade med det sjunga.

– Som en grön tråd har vi främst jobbat med akustiska instrument, som piano, cello, trombon och eufonium, och istället för synthar använde vi oss av visslingar och annat som i titelspåret ”Än susar skogen. Och viktigt var att spela in allt samtidigt, för att ge alla medverkande utrymme att organiskt skapa arrangemangen ihop, säger Emil om arbetet.

Inspelning och produktion står Daniel Bengtson för, som tidigare under året producerat First Aid Kits senaste album.

För att förstå Emils mångsidighet som artist ger utmärkelserna han fått genom åren en viss inblick, han har fått Gustav Fröding-priset för sin lyrik, Evert Taube-priset för sitt låtskrivande, Karl-Gerhard-priset för sina shower, mängder av miljöpriser och nominerats till Martin Luther King-priset för civilkurage.

Han har gjort flera hyllade sommarprat och vinterprat i Sveriges radio, där han också hörs återkommande som kåsör i Godmorgon, världen och Tankar för dagen.

Allt detta tillsammans skapar det uttryck som blivit hans helt egna, där publik och lyssnare kastas mellan melankoli och hopp, allvarliga globala ämnen och komiska personliga berättelser, i en blandning som inte lämnar någon oberörd.