Final single from upcoming album from Iiris Viljanen – Eremiten

“I wrote “Eremiten” when I was in residence at Bergmangårdarna on Fårö on Gotland, Sweden. I lived alone in the big house where Käbi Laretei’s wing remains. In the late evenings I sat by the grand piano and composed, and it felt as if Käbi’s or Ingmar’s spirit was standing behind my back and watching me.”

Iiris Viljanen släpper ”Eremiten” – skriven på Bergmangårdarna på Fårö – från nya albumet ”Själsligt uppvaknande vid Slussen” som kommer 26 april

Förhandsbeställ signerad CD och vinyl här: adrian-recordings.myshopify.com/search?q=Iiris+Viljanen

Iiris Viljanens nya album ”Själsligt uppvaknande vid Slussen” (släpps 26 april) är resultatet av en kris – och just ett uppvaknande.
Nya singeln ”Eremiten” skrevs under en residens på Bergmangårdarna på Fårö, och det var där Iiris insåg att hon kanske hade en hel svensk skiva inom sig igen.

Kort efter albumsläppet ger hon sig ut på turnén Ingen vet alls hur jag har det med Stina Ekblad. Iiris och Stina växte upp i grannbyar i Österbotten, och deras respektive berättelser utmynnar i ett konstnärligt möte där flera låtar från ”Själsligt uppvaknande vid Slussen” ingår.

Iiris Viljanen om låten:
”Jag skrev ’Eremiten’ när jag var på residens på Bergmangårdarna på Fårö. Jag bodde ensam i det stora huset där Käbi Lareteis flygel finns kvar. Vid sena kvällar satt jag vid flygeln och komponerade, och det kändes som om Käbis eller Ingmars ande stod bakom min rygg och iakttog mig.”

Iiris Viljanens nya album ”Själsligt uppvaknande vid Slussen” är en vindlande, omtumlande, både sorgsen och humoristisk odyssé om läkeprocessen genom en kris. Där kontakt med naturen har hjälpt till att känna ett sammanhang, få distans och ny energi.

Det var under ett två veckor långt residens på Bergmangårdarna på Fårö som Iiris insåg att hon kanske hade en hel svensk skiva inom sig igen. De natursköna omgivningarna, djurlivet och inspirerande rummen i mästerregissörens hus väckte någonting i henne.

– Under vistelsen fick jag också möjligheten att få titta på flera av Bergmans filmer i hans egna biograf och kunde känna en slags släktskap till vilka teman han berättade om som konstnär: relationer, känslor och psykisk ohälsa.

– Min existentiella ensamhet minskade en aning där och då, och jag fick ny kraft och inspiration att fortsätta skriva och berätta mina historier.

Om krisen säger Iiris:
– Jag kände mig på botten av mitt liv, på ett nytt sätt än tidigare. Det var en tydlig brytpunkt. Om man lyssnat på min musik skulle man kunna tro att jag är en person som är i kontakt med mina känslor, men en bit in i krisen insåg jag att min känslopalett i verkliga livet var avstängd. Det var ett av alla uppvaknanden längs vägen: att inse att det nästan uteslutande är när jag skrivit musik som mina känslor uttryckts.

Kort efter albumsläppet den 26 april ger hon sig ut på turnén Ingen vet alls hur jag har det tillsammans med Stina Ekblad. Iiris och Stina växte upp i grannbyar i Österbotten, och deras respektive berättelser utmynnar i ett konstnärligt möte där flera låtar från ”Själsligt uppvaknande vid Slussen” ingår.

Iiris Viljanen & Stina Ekblad, Ingen vet alls hur jag har det, turnédatum:
2/5 Umeå, Idun Folkets Hus
3/5 Gävle, Gävle Konserthus
6/5 Göteborg, Stora Teatern
10/5 Stockholm, Dramaten
13/5 Stockholm, Dramaten
14/5 Stockholm, Dramaten
15/5 Stockholm, Dramaten
18/5 Malmö, St Johannes kyrka
Biljetter och mer info här.