Last single before debut album – ior – Högsbohöjd

From the ashes of David’s life in the US, ior was born. From the power of a pop song ior was born. From the euphoria of being reborn ior was born. From the same vein that gave us David & the Citizens ior was born. On May 31, their self-titled debut album is born, but before that, one last single – Högsbohöjd.

Ur askan av Davids liv i USA föddes ior. Ur kraften i en popsång föddes ior. Ur euforin att återfödas föddes ior. Ur samma ådra som gav oss David & the Citizens föddes ior. 31 maj föds deras självbetitlade debutalbum men innan dess en sista singel – Högsbohöjd.

“Jag hade en vision av att jag satt på klipporna vid Abiquiu lake, norr om Santa Fe och tittade ut över vattnett. Låten börjar liksom som en singer songwriter-låt, men går över i någon slags indiepoplåt. Jag gillar den där krocken.”

Artist: ior
Singel: Högsbohöjd
Släppdag: 17 maj

Från ett kommande självbetitlat debutalbum som man kan beställa här: https://adrian-recordings.myshopify.com/products/ior-ior

Lyssna: https://found.ee/hogsbohojd

”…Och när jag äntligen kom fram och du stod där i morgonvimlet på stationen och du liksom sjönk ihop när du såg mig och vi tog varandras händer som den mest naturliga sak och åkte 16-bussen genom staden och solen steg upp och allting kändes som en dröm och jag visste…jag visste att livet började om nu…”släpp all skit för gott, allt som gör ont ska bort. Göteborg i soluppgången, Högsbohöjd och Pennygången…ingenting har väl någonsin varit vackrare.”

Efter ett långt uppehåll från David & the Citizens, ett av 00-talets mest omsusade indieband, är David Fridlund äntligen tillbaka i Sverige med ny musik på svenska. Nu släpper han ett självbetitlat album med sitt nya band ior där han bearbetar sin tid i USA, ett destruktivt förhållande och flykten därifrån.

”Jag tog en väska och en gitarr och lämnade ett destruktivt förhållande den 30 augusti 2022. Inom två veckor hade jag skrivit 6 av skivans låtar, i ett kreativt rus jag aldrig upplevt tidigare. När jag skickade dem till några väldigt ytliga musikerkompisar drabbades de alla av den kraft som en poplåt kan ge och bandet ior va skapat.”

Den musik David har skapat har alltid varit direkt sprungen ur erfarenheter från hans liv. Så även denna gång.

“Den stora skillnaden den här gången, förutom att texterna är på svenska, är att de här låtarna är sprungna ur glädje och kärlek. Eufori, till och med. Det finns en genuin livsglädje över dem. Det här är låtar om en resa, både fysisk och själslig. Det är en berättelse om att hitta hem, en berättelse om drömmar och längtan, att finna sig själv och att hitta den där stora kärleken.”

Bandet ior är från Göteborg och består förutom David Fridlund från David & the Citizens av Daniel Fridlund Brandt, David Bergström och Mathias Engwall som återfinns i band som Kid Down, Joel Alme, European Sons, Llawgne, New Moscow mfl.

“Jag lyssnar väldigt lite på musik, så jag har inga musikaliska förebilder, men jag är väldigt inspirerad av möten med människor, samtal med vänner och familj och livserfarenheter.”

Live: Mer TBA
26 juni – Medley – Malmö
19 juli – Upperud 9:9