ior

Biography

Som en fågel fenix reste sig David Fridlund ur ruinerna av sitt havererade liv i USA där han hamnade 10 år sedan, då hans band David & the Citizens splittrats med buller och bång. Men en återförenings-spelning för Citizens på Malmöfestivalen vände på hans liv och med ny luft under flygplansvingarna återkom han till Sverige för att idag bo i Göteborg.

I ett kreativt rus skapat av den emotionella och fysiska resan tillbaka till Sverige skrev han en mängd låtar, nu på svenska. Då han skickade dem till en gäng väldigt ytliga musikerkompisar drabbades de alla av den kraft some en poplåt kan ge och bandet ior va skapat.

Bandet ior är från Göteborg och spelar emotionell powerpop och består förutom David Fridlund från David & the Citizens av Daniel Fridlund, David Bergström och Mathias Engwall som återfinns i band som Kid Down, Joel Alme, European Sons, Llawgne, New Moscow mf

9 februari släpper bandet ior sin debutsingel, på Adrian Recordings. Samma bolag som också gav ut David & the Citizens en gång i tiden. Låten heter “American Airlines” och handlar om hur David tog sig från USA tillbaka till Sverige. Det rä en perfekt introduktion till denna fantastiska musik och otroliga historia.

“Den 30 augusti 2022 packade jag en väska, tog min gitarr och lämnade ett 20 år långt förhållande som helt kapsejsat. Jag bodde då i Santa Fe, NM och jobbade i bageriet på Wholefoods market.
Två veckor tidigare hade jag stått på scen med mina gamla vänner i David & the Citizens då vi återförenades för första gången sedan 2006.
Det var en av de utlösande faktorerna till att jag till sist tog det drastiska beslutet att lämna allt, bokstavligen, och åka hem igen.
Jag ville spela musik.
Jag ville ha ett sammanhang, ville andas, ville vara mig själv.

Tankarna snurrade på flyget, livet passerade revy på något sätt.
Santa Fe till Dallas.
Dallas till London.
Jag var fri.
Jag hamnade i Göteborg och skrev American Airlines inom ett par dagar.

Omslaget till den här singeln är en teckning av den enda ägodel jag tog med mig; min gitarr.
Den pryds av ett enda klistermärke; en bagage-etikett från flyget.
Det känns passande, på något sätt.”

Det här är låtar om en resa, både fysisk och själslig. Det är en berättelse om att hitta hem, en berättelse om drömmar och längtan, att finna sig själv och att hitta den där stora kärleken.

Live:
10 feb: Grand – Malmö
4 maj: Adrian Label Night – Reimersholme Hotel – Stockholm

Releases

ior ior AR12"460 / 2024-05-31
ior Högsbohöjd ARWEB468 / 2024-05-17
ior Frölunda Torg ARWEB467 / 2024-04-12
ior Harry Potter ARWEB461 / 2024-03-15
ior American Airlines ARWEB455 / 2024-02-09

Videos