Pre-order Emil Jensen’s new album and listen to new single

For the first time, Emil Jensen combines songs and talk on disc and book, and you can pre-order today.

Emil Jensen kombinerar för första gången sånger och snack på skiva och i bok, och du kan förhandsbeställa redan idag.

Alla som sett Emil trollbinda sin publik live genom åren har upplevt hans helt unika blandning av musik och ordtrolleri, allvar och komik, personligt och politiskt. Nu gör han för första gången samma sak på skiva, ”Än susar skogen – sånger och snack”, ett temaalbum om biologisk mångfald, som är både skiva och bok släpps 24 november. Idag 15 september bjuder han dessutom på nya singeln “Ångrar alla bad jag aldrig tog”.

Singeln är en klassisk fånga dagen-dänga av det mer melankoliska snittet. Om att sörja alla ofångade dagar, alla otagna bad, om att bli smärtsamt medveten om att inte vara den vi kunde varit:

”Spelat mer piano, gjort mer för Moder Jord,
jag borde varit bättre son och bror.
Ner för trampolinen, jag saknade alltid mod,
nu ångrar jag de bad jag aldrig tog. ”

Artist: Emil Jensen
Singel: Ångrar alla bad jag aldrig tog
Släppdatum: 15 sept
Grafik: Eva Ericsson

Singel från kommande albumet: Än susar skogen – sånger och snack

Albumet släpps som en kombinerad CD och bok och kan förhandsbeställas här: https://adrian-recordings.myshopify.com/products/emil-jensen-an-susar-skogen-sanger-och-snack-bok-cd
De första 100 som beställer får den signerad.

– Jag ville göra ett album som helt och hållet genomsyrades av det mest angelägna, det snillrika livet på jorden. Som en påminnelserapport bland alla larmrapporter.

Texterna och musiken blir en resa bland olika livsformer, om svampars samarbetsförmåga, om en flod som fått egna rättigheter, om trädens kärleksliv, om vad en bardval är värd och om hur plankton kan vara en livsstil.

Men det handlar också om det djupast mänskliga, om våra egna tillkortakommanden – om hur vi ångrar alla bad vi aldrig tog, om när Emils mamma skulle röntga hjärnan och var orolig för att de inte skulle hitta något överhuvudtaget, om pappans stroke som en storm på öppet hav. För, som Emil själv konstaterar på ett av albumets spår – oavsett om det handlar om våra vindlande hjärnor eller vår kära planet, behöver vi bli påminda om att häpna över det vi faktiskt har, om allt det där som vi så gärna vill ha kvar.

Förra sommaren gjorde Emil hela sin turné per cykel, 400 mil med gitarren i lådan och 36 spelningar från Vita Bergen i Stockholm ner till Malmö, upp till Way out west och norrut, som en personlig manifestation för klimat och miljö. Emils livslånga engagemang avspeglar sig återkommande på skivan.

– Som en grön tråd har vi främst jobbat med akustiska instrument, som piano, cello, trombon och eufonium, och istället för synthar använde vi oss av visslingar och annat som i titelspåret ”Än susar skogen. Och viktigt var att spela in allt samtidigt, för att ge alla medverkande utrymme att organiskt skapa arrangemangen ihop, säger Emil om arbetet.

Inspelning och produktion står Daniel Bengtson för, som tidigare under året producerat bl.a. First Aid Kits senaste album.

För att förstå Emils mångsidighet som artist ger utmärkelserna han fått genom åren en viss inblick, han har fått Gustav Fröding-priset för sin lyrik, Evert Taube-priset för sitt låtskrivande, Karl-Gerhard-priset för sina shower, mängder av miljöpriser och nominerats till Martin Luther King-priset för civilkurage.

Han har gjort flera hyllade sommarprat och vinterprat i Sveriges radio, där han också hörs återkommande som kåsör i Godmorgon, världen och Tankar för dagen.

Allt detta tillsammans skapar det uttryck som blivit hans helt egna, där publik och lyssnare kastas mellan melankoli och hopp, allvarliga globala ämnen och komiska personliga berättelser, i en blandning som inte lämnar någon oberörd.