Iiris Viljanen releases second single “Mitt inre barn” from upcoming album.

Iiris was in the south of Spain in the summer of 2022, where she had traveled by train, she began to give voice and tone to what became the first song for the album, although she did not yet know it.

Iiris Viljanen besjunger ”Mitt inre barn” på nya singeln – albumet ”Själsligt uppvaknande vid Slussen” släpps 26 april och följs av en turné med Stina Ekblad

Iiris Viljanens nya album ”Själsligt uppvaknande vid Slussen” (kommer 26 april) är resultatet av en kris – och just ett uppvaknande.
Första låten hon skrev till skivan var ”Mitt inre barn”, som nu ges ut på singel.

Kort efter albumsläppet ger hon sig ut på turnén Ingen vet alls hur jag har det, ett konstnärligt möte med Stina Ekblad. Iiris och Stina växte upp i grannbyar i Österbotten, och deras respektive berättelser utmynnar i ett konstnärligt möte där flera låtar från ”Själsligt uppvaknande vid Slussen” ingår.

Iiris Viljanens nya album ”Själsligt uppvaknande vid Slussen” är en vindlande, omtumlande, både sorgsen och humoristisk odyssé om läkeprocessen genom en kris. Där kontakt med naturen har hjälpt till att känna ett sammanhang, få distans och ny energi.

När Iiris under krisens upptakt sommaren 2022 befann sig i södra Spanien, dit hon hade tågluffat, började hon ge röst och ton åt det som blev den första låten till skivan, även om hon då ännu inte visste det.

– Efter några dagar av att sitta på balkongen och tänka och läsa och titta på kattungar som lekte på gården, satte jag mig ner vid pianot som fanns i lägenheten jag hyrde och sjöng helt ocensurerat. Och det första som kom ut i fingrarna och rösten var refrängen till ”Mitt inre barn”, men på engelska: eftersom jag var helt inne i det efter två veckor på resande fot. Jag tänkte att den här låtidén var nåt som jag aldrig skulle ge ut, men ett halvår senare, i Sverige igen, skrev jag verserna och så var den klar.

“Ibland dyker hon upp
gör precis som hon vill
och svarar istället för mig
Hon kommer alltid
väldigt olägligt
fast jag inte har bjudit in

Hon har råddigt hår
hon är ledsen och rädd
men samtidigt så bestämd
Hon är flickan i byn
utan strumpor och skor som gör små hyss
när ingen ser”

Om krisen säger Iiris:
– Jag kände mig på botten av mitt liv, på ett nytt sätt än tidigare. Det var en tydlig brytpunkt. Om man lyssnat på min musik skulle man kunna tro att jag är en person som är i kontakt med mina känslor, men en bit in i krisen insåg jag att min känslopalett i verkliga livet var avstängd. Och att vissa känslor, som ilska, aldrig har fått komma fram. Den har i stället satt sig i kroppen och gett en rad symtom som bara blev allt konstigare. Det var ett av alla uppvaknanden längs vägen: att inse att det nästan uteslutande är när jag skrivit musik som mina känslor uttryckts.

Kort efter albumsläppet den 23 februari ger hon sig ut på turnén Ingen vet alls hur jag har det tillsammans med Stina Ekblad. Iiris och Stina växte upp i grannbyar i Österbotten, och deras respektive berättelser utmynnar i ett konstnärligt möte där flera låtar från ”Själsligt uppvaknande vid Slussen” ingår.

Iiris Viljanen & Stina Ekblad, Ingen vet alls hur jag har det, turnédatum:
2/5 Umeå, Idun Folkets Hus
3/5 Gävle, Gävle Konserthus
6/5 Göteborg, Stora Teatern
13/5 Stockholm, Dramaten
14/5 Stockholm, Dramaten
15/5 Stockholm, Dramaten
18/5 Malmö, St Johannes kyrka

Biljetter och mer info headstomp.com