Punk in sheep clothing – new single from Emil Jensen

Everyone who has seen Emil enthrall his audience over the years has experienced his completely unique mix of music and wordplay, seriousness and comedy, personal and political. Now, for the first time, he does the same thing on record, ”Än susar skogen – sånger och snack”, a themed album about biological diversity, which is both a record and a book, will be released on November 24. Now we are at the last single before the album – Egendom är stöld.

Alla som sett Emil trollbinda sin publik live genom åren har upplevt hans helt unika blandning av musik och ordtrolleri, allvar och komik, personligt och politiskt. Nu gör han för första gången samma sak på skiva, ”Än susar skogen – sånger och snack”, ett temaalbum om biologisk mångfald, som är både skiva och bok släpps 24 november. Nu är vi framme vid sista singeln innan albumet – Egendom är stöld.

Nya singeln är en hyllning till alla som kämpar på, år efter år, i ur och skur. I solidaritet över tid och rum, för alla medmänniskor som ska leva sen. Och över artgränserna, för alla andra varelser och livsformer som inte har någon röst. Låten tar sin utgångspunkt i att jorden tillhör alla. Men landar i att den inte tillhör någon. Det är en trojansk häst av medryckande melodislingor med meddelanden om civil olydnad. – En punklåt i fårakläder, säger Emil själv om låten.

Artist: Emil Jensen
Singel: Egendom är stöld
Släppdatum: 8 nov
Bolag: Adrian Recordings

Singel från kommande albumet “Än susar skogen – sånger och snack” som släpps 24 nov.

Lyssna: https://open.spotify.com/album/0ZasuiSVw2GhZZ5BMolrP9?si=uf7ZejVdR0m9eBRJwVe42A

Albumet släpps som en kombinerad CD och bok och kan förhandsbeställas här: https://adrian-recordings.myshopify.com/products/emil-jensen-an-susar-skogen-sanger-och-snack-bok-cd
De första 100 som beställer får den signerad.

– Jag ville göra ett album som helt och hållet genomsyrades av det mest angelägna, det snillrika livet på jorden. Som en påminnelserapport bland alla larmrapporter.

Texterna och musiken blir en resa bland olika livsformer, om svampars samarbetsförmåga, om en flod som fått egna rättigheter, om trädens kärleksliv, om vad en bardval är värd och om hur plankton kan vara en livsstil.

Men det handlar också om det djupast mänskliga, om våra egna tillkortakommanden – om hur vi ångrar alla bad vi aldrig tog, om när Emils mamma skulle röntga hjärnan och var orolig för att de inte skulle hitta något överhuvudtaget, om pappans stroke som en storm på öppet hav. För, som Emil själv konstaterar på ett av albumets spår – oavsett om det handlar om våra vindlande hjärnor eller vår kära planet, behöver vi bli påminda om att häpna över det vi faktiskt har, om allt det där som vi så gärna vill ha kvar.

Förra sommaren gjorde Emil hela sin turné per cykel, 400 mil med gitarren i lådan och 36 spelningar från Vita Bergen i Stockholm ner till Malmö, upp till Way out west och norrut, som en personlig manifestation för klimat och miljö. Emils livslånga engagemang avspeglar sig återkommande på skivan.

– Som en grön tråd har vi främst jobbat med akustiska instrument, som piano, cello, trombon och eufonium, och istället för synthar använde vi oss av visslingar och annat som i titelspåret ”Än susar skogen. Och viktigt var att spela in allt samtidigt, för att ge alla medverkande utrymme att organiskt skapa arrangemangen ihop, säger Emil om arbetet.

Inspelning och produktion står Daniel Bengtson för, som tidigare under året producerat bl.a. First Aid Kits senaste album.

För att förstå Emils mångsidighet som artist ger utmärkelserna han fått genom åren en viss inblick, han har fått Gustav Fröding-priset för sin lyrik, Evert Taube-priset för sitt låtskrivande, Karl-Gerhard-priset för sina shower, mängder av miljöpriser och nominerats till Martin Luther King-priset för civilkurage.

Han har gjort flera hyllade sommarprat och vinterprat i Sveriges radio, där han också hörs återkommande som kåsör i Godmorgon, världen och Tankar för dagen.

Allt detta tillsammans skapar det uttryck som blivit hans helt egna, där publik och lyssnare kastas mellan melankoli och hopp, allvarliga globala ämnen och komiska personliga berättelser, i en blandning som inte lämnar någon oberörd.